Института по рибни ресурси (ИРР) - Варна към Селскостопанската академия беше домакин на Национална среща на заинтересованите страни в България за управленски мерки и оценка на състоянието на запасите на вида Rapana Venosa. Срещата беше организирана на 28 април 2022 в гр. Варна в рамките на проекта BlackSea4Fish „Technical cooperation to support fisheries management in the Black Sea”. Събитието е част от поредица работни срещи провеждани с подкрепата на Генралната Комисия по Рибарство за Средиземно Море (General Fisheries Commission for the Mediterranean – GFCM) в няколко черноморски държави.

Председателят на Селскостопанската академия проф. д.н. инж. Мартин Банов откри срещата и изтъкна важността от подобряване на текущото управление на популацията и използването на рапана, превърнал се с течение на времето от инвазивен, неместен вид, във важен ресурс за приходите на местните рибари и индустрията. Изграждането на общ, регионален подход, базиран на научни изследвания и мониторинг, гарантиращ устойчив начин за управление и постигане на баланс между търговския риболов на този вид и същевременно осигуряване на защитата на други видове в екосистемата на Черно море е от огромно значение за България.

Работната среща предостави форум за дискусия между представители на органи за държавните органи за управление на сектор рибарство, рибари, изследователи, инспектори, представители на преработващата промишленост, износители, представители на неправителствени организации и други заинтересовани страни. Предстои да бъде изготвена оценка на състоянието на запасите на вида Rapana Venosa и предложение за управленски мерки за устойчивост, както и да бъде насърчен обмена на добри практики в тази област. Проекта BlackSea4Fish има съществен принос към подобряване на събирането на данни (биологични, икономически и научни) за улова на рапани в Черно море, и си поставя за цел да подпомогне провеждането на регулярен мониторинг в тази област.

Резултатите от проведените национални срещи в Турция, България и Румъния ще бъдат обсъдени по време на предстоящата регионална онлайн среща, планирана за 9 май 2022 г., където ще бъдат предложени и мерки за управление на рапана в регионален мащаб (за повече информация посетете: https://www.fao.org/gfcm/activities/fisheries/small-scale-fisheries/ssfforum/en/ ).

20220428 111543

Projects
TIMMOD Promoting Technology Innovation in environmental monitoring and modelling for assessment of fish stock and non-fish resources 2020-2022 
   
WHITECLAM Research of sand (white) clams and new management proposals, Maritime and Fisheries Program, 2019-2021 
   
ECRAMON ECRAMON – Increasing the research and management capacity of marine non-fish resources in the Black Sea 2016-2017
More >>  
News/Events
20210625 110023

Final Conference TIMMOD Project 

more >>

   
20200812 193440

International Conference WHITECLAM 2021

more >>

   
good practices

Good practices in Black Sea

more >>

More >>  
Coming up

Development of the Regional DataBase for the Mediterranean & Black Seas (Med&BS RDB) meeting, 26 October, 2021

 more >>

   

Forty-fourth session of the GFCM 2-6 November, 2021

more >>

  
   Buyer’s Profile