Нощ на музеите и галериите 2024

Във връзка с провеждане на Нощ на музеите и галериите на 18 май 2024г. (събота), Аквариум Варна ще работи с вход билети от 9:00-16:00 и вход свободен от 16:00ч. до 21:00ч.

Програма на събитието може да видите отдолу:

18052024

irr 

ИРР-Варна посрещна международни гости от Земеделския колеж Сен Кристоф

На 16 - 17.05.24г. Институт по рибни ресурси - Варна (ИРР, ССА) посрещна представители на Земеделски колеж Сен Кристоф, Байон по програма „Еразъм“. Бяха презентирани дейностите на двете институции и възможностите за дългосрочно сътрудничество. Съвместно посетихме 4 акваферми по Северното Черноморско крайбрежие - Ферма за стриди, ОСТРЕ ООД в Кранево, Есетрово стопанство с. Баново, Ферма за черна мида в Дълбока и BlackSeaShell в Каварна, където запознахме гостите с технологиите на отглеждане на отделните видове и обсъдихме въпроси свързани с развитието на морските аквакултури.

Skype Picture 2024 05 17T14 29 47 087Z

Skype Picture 2024 05 17T14 29 37 351ZSkype Picture 2024 05 17T14 29 15 404ZSkype Picture 2024 05 17T14 31 47 397Z Skype Picture 2024 05 17T14 29 24 381Z

 

ИРР-Варна и международни партньори обсъждат въпроси по устойчивостта в Черноморския регион

На 10.05.2024, ИРР-Варна посрещна представители  от Eastern Black Sea Development Agency – TurkiyeBatumi State Maritime Academy – GeorgiaNational Technical University of Ukraine Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute – UkraineCamera De Comert, Industrie Si Agricultura Galati, RomaniaPESCOFAN SRL – Romania, като част от Регионален бизнес форум свързан с Черно море “Boosting Black Sea Blue Biz – 4BIZ”. Бяха обсъдени въпроси свързани с устойчивост в Черноморския регион и Европа свързани със секторите Морски транспорт, Крайбрежен и морски туризъм и Рибарство и аквакултури.

pik2

Международна среща за хармонизация на дънните трални изследвания

Доц. д-р Елица Петрова представлява България по време на срещата за Международно изследване с дънен трал в Средиземно море (MEDITS). Събитието се проведе в периода 3-4 април 2024 г. в Природен резерват Салина, Малта. В срещата участваха експерти от Средиземно море и представители на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ (MARE) към Европейската комисия. Доц. Петрова представи текущите дънни изследвания и напредъка по започналата инициатива за хармонизиране на дънните трални изследвания в Черно море (iBotS). Беше обсъден протоколът от Черноморската експертна група, координирана от проекта BlackSea4Fish, както и евентуално стартиране на пилотни дейности след постигане на съгласие между всички заинтересовани страни в Черно море.

image2 3 image0 4

image1 4

BlackSea4Fish: Подобряване на анализа на рибните запаси в Черно море

Между 03-05 април експерти от ИРР-Варна – гл.ас. д-р Фериха Церкова и гл.ас.д-р Филип Пенчев участваха в семинар "BlackSea4Fish"GFCM за потвърждаване и създаване на входни данни за рибни запаси. Събитието се състоя вНационален институт за морски изследвания и развитие „Григоре Антипа“, Констанца, Румъния - присъстваха експерти от Подрегионалната група за оценка на запасите в Черно море (SGSABS), координирана от #GFCM. Фокусът на семинара беше върху прилагането на най-добрите практики в анализа на национални и данни на ниво запаси, както и проверката на тяхното качество, с цел извършване на анализ на изходните данни от подходящия модел. Тези анализи предоставят съвети за състоянието на запасите на всички приоритетни рибни видове в Черно море.

Constanca

Честване 30 години БМК с безплатен вход към Аквариум - Варна

На 19-и декември (Никулден по стар стил),  Българска морска камара (БМК) отбелязва 30 години от създаването си с редица инициативи. Като част от програмата 11:30 ч. до 16:00 ч. жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да посетят безплатно Аквариум – Варна към Институт по рибни ресурси, Селскостопанска академия. 

ИРР-Варна участва в практически сесии за определяне възрастта на важни черноморски видове

Учени от ИРР-Варна участваха в два семинара и практически сесии на тема определяне възрастта на рапана (Rapana Venosa) и акула (Squalus acanthias), с домакин Истанбулския университет. Бяха практически приложени и дискутирани различни методи за определяне, оценка и валидиране на възрастта на видовете. Дейностите са част от проекта BlackSea4fish, GFCM свързан с данни и обмен на информация с цел подобряване оценката на състоянието на запасите в Черно море.

image3 2   image4 2  image1 3

image2 2

Изложба по повод Международния ден на Черно море

ПОКАНА
 
Институт по океанология – БАН и Институт по рибни ресурси с Аквариум - Варна, ССА,  кани малки и големи да посетят експозицията на пътуващата постер изложба „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”, която е посветена на Международния Ден на Черно море – 31 Октомври.
Постер изложбата е позиционирана в експозиционните зали на Аквариума в унисон с колекциите от черупчести мекотели и препарирани риби и влечуги от различни райони на Световния океан.
Съвместната инициатива се осъществява в рамките на проект SEARCH – Европейска нощ на учените и в нея участват 14 детски градини на територията на Община Варна. Представени са проведените с деца, учители и родители мероприятия с екологична насоченост през последните две години.
Посетете изложбата, за да се убедите, че най-малките сладурковци – нашите деца от най-ранна възраст се възпитават в добродетелите: грижа, уважение, чистота, пестеливост, благодарност и отговорност към околната среда.
 
ОЧАКВАМЕ ВИ !!!

image0 3

 

ИРР-Варна и Европейска нощ на учените 2023

ИРР-Варна взе участие в Европейска нощ на учените, която бе проведена на 29.09.2023г. Иститутът представи научната си дейност пред малки и големи, наградени бяха и ученици, млади надежди на науката.

 

image4  image5             image2     

image3 

image6

image1 2

Европейска нощ на учените - 29.09.2023

1920x1080 01

                                 Програма на събитието                                   

Press c ERN 23

Press c ERN 23 2

XIX сесия на Комисията по генетични ресурси за прехрана и земеделие (CGRFA) към ФАО

IMG 5078 
 
Селскостопанска академия е представена на XIX сесия на Комисията по генетични ресурси за прехрана и земеделие (CGRFA) към ФАО
Доц. д-р Катя Узунджалиева - Директор на Институт по растителни генетични ресурси "К. Малков" - Садово и доц. д-р Елица Петрова - Директор на Институт по рибни ресурси - Варна, като представители на ССА участват на деветнадесетата редовна сесия на Комисията по генетични ресурси за прехрана и земеделие (CGRFA) към ФАО 17–21 юли в Рим, която отбелязва своята 40-та годишнина. На сесията, която продължава пет работни дни, присъстват над 350 делегати и наблюдатели в сферата на растителните, водни, горски и животински генетични ресурси. Комисията, наред с други въпроси, ще преразгледа ролята на генетичните ресурси за прехрана и земеделие за смекчаване и адаптиране към изменението на климата, както и други междусекторни въпроси, свързани с биоразнообразието, храненето и човешкото здраве. По време на събитието беше осъществена среща с г-н Иво Мускуров - Постоянен представител на България във ФАО, на която бяха обсъдени възможностите и стъпките за по-активно представяне на Селскостопанска академия в организацията.
 
IMG 5077
Projects
TIMMOD Promoting Technology Innovation in environmental monitoring and modelling for assessment of fish stock and non-fish resources 2020-2022 
   
WHITECLAM Research of sand (white) clams and new management proposals, Maritime and Fisheries Program, 2019-2021 
   
ECRAMON ECRAMON – Increasing the research and management capacity of marine non-fish resources in the Black Sea 2016-2017
More >>  
News/Events
20210625 110023

Final Conference TIMMOD Project 

more >>

   
20200812 193440

International Conference WHITECLAM 2021

more >>

   
good practices

Good practices in Black Sea

more >>

More >>  
Coming up

Development of the Regional DataBase for the Mediterranean & Black Seas (Med&BS RDB) meeting, 26 October, 2021

 more >>

   

Forty-fourth session of the GFCM 2-6 November, 2021

more >>

  
   Buyer’s Profile