Честване 30 години БМК с безплатен вход към Аквариум - Варна

На 19-и декември (Никулден по стар стил),  Българска морска камара (БМК) отбелязва 30 години от създаването си с редица инициативи. Като част от програмата 11:30 ч. до 16:00 ч. жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да посетят безплатно Аквариум – Варна към Институт по рибни ресурси, Селскостопанска академия. 

ИРР-Варна участва в практически сесии за определяне възрастта на важни черноморски видове

Учени от ИРР-Варна участваха в два семинара и практически сесии на тема определяне възрастта на рапана (Rapana Venosa) и акула (Squalus acanthias), с домакин Истанбулския университет. Бяха практически приложени и дискутирани различни методи за определяне, оценка и валидиране на възрастта на видовете. Дейностите са част от проекта BlackSea4fish, GFCM свързан с данни и обмен на информация с цел подобряване оценката на състоянието на запасите в Черно море.

image3 2   image4 2  image1 3

image2 2

Изложба по повод Международния ден на Черно море

ПОКАНА
 
Институт по океанология – БАН и Институт по рибни ресурси с Аквариум - Варна, ССА,  кани малки и големи да посетят експозицията на пътуващата постер изложба „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”, която е посветена на Международния Ден на Черно море – 31 Октомври.
Постер изложбата е позиционирана в експозиционните зали на Аквариума в унисон с колекциите от черупчести мекотели и препарирани риби и влечуги от различни райони на Световния океан.
Съвместната инициатива се осъществява в рамките на проект SEARCH – Европейска нощ на учените и в нея участват 14 детски градини на територията на Община Варна. Представени са проведените с деца, учители и родители мероприятия с екологична насоченост през последните две години.
Посетете изложбата, за да се убедите, че най-малките сладурковци – нашите деца от най-ранна възраст се възпитават в добродетелите: грижа, уважение, чистота, пестеливост, благодарност и отговорност към околната среда.
 
ОЧАКВАМЕ ВИ !!!

image0 3

 

ИРР-Варна и Европейска нощ на учените 2023

ИРР-Варна взе участие в Европейска нощ на учените, която бе проведена на 29.09.2023г. Иститутът представи научната си дейност пред малки и големи, наградени бяха и ученици, млади надежди на науката.

 

image4  image5             image2     

image3 

image6

image1 2

Европейска нощ на учените - 29.09.2023

1920x1080 01

                                 Програма на събитието                                   

Press c ERN 23

Press c ERN 23 2

XIX сесия на Комисията по генетични ресурси за прехрана и земеделие (CGRFA) към ФАО

IMG 5078 
 
Селскостопанска академия е представена на XIX сесия на Комисията по генетични ресурси за прехрана и земеделие (CGRFA) към ФАО
Доц. д-р Катя Узунджалиева - Директор на Институт по растителни генетични ресурси "К. Малков" - Садово и доц. д-р Елица Петрова - Директор на Институт по рибни ресурси - Варна, като представители на ССА участват на деветнадесетата редовна сесия на Комисията по генетични ресурси за прехрана и земеделие (CGRFA) към ФАО 17–21 юли в Рим, която отбелязва своята 40-та годишнина. На сесията, която продължава пет работни дни, присъстват над 350 делегати и наблюдатели в сферата на растителните, водни, горски и животински генетични ресурси. Комисията, наред с други въпроси, ще преразгледа ролята на генетичните ресурси за прехрана и земеделие за смекчаване и адаптиране към изменението на климата, както и други междусекторни въпроси, свързани с биоразнообразието, храненето и човешкото здраве. По време на събитието беше осъществена среща с г-н Иво Мускуров - Постоянен представител на България във ФАО, на която бяха обсъдени възможностите и стъпките за по-активно представяне на Селскостопанска академия в организацията.
 
IMG 5077

Поздравителен адрес от ИРР-Варна по случай 50 години от създаването на ИО-БАН

На 12-ти юли Институтът по океанология - БАН, Варна, отбеляза 50 години от създаването си! Основан през 1973г., Институтът заема важно място в развитието на морската наука в нашата страна, допринасяйки за ефективното опазване на Черно море и изпълнение на високите европейски стандарти. 

Честита годишнина на колегите и пожелания за успех в работата!

 

  DSC05260 1 DSC05256

  359522785 1025505641899364 5674178753965967768 n   

  359514511 1025505571899371 7345784308262986935 n

Национална среща на заинтересованите страни в риболова за рапан

На 22.06.2023, Доц. д-р Елица Петрова, ИРР - Варна, ССА учавства в среща на заинтересованите страни в риболова за рапан в България, организирана със съдействието на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море /ГКРСМ/, Местна инициативна рибарска група Шабла – Каварна – Балчик и община Шабла. Събитието се проведе в Зелен образователен център - в гр. Шабла.  По време на срещата бяха представени първоначалните резултати от научните изследвания на ИРР-Варна относно рапаната, актуални данни от социално – икономическото проучване за рапан за 2022 г и съществуващата законодателна рамка в черноморските страни. Дискусията се фокусира и към приоритетите, предизвикателствата и перспективите пред бранша.
 

Работна среща WKDATAPREP - 2023 GFCM

ИРР – Варна участва в работна среща за подготовка на данни (12 – 17 юни, 2023: Черноморски приоритетни видове (WKDATAPREP, GFCM),Проект BlackSea4Fish

По време на срещата (WKDATAPREP – 2023, GFCM) за подготовка на данни  на приоритетните видове риби в Черно море, доц. д-р Елица Петрова и гл.ас. Фериха Церкова  представиха научните данни от изследванията на ИРР - Варна необходими за оценките на запасите на рапана (Rapana venosа), калкан (Scophthalmus maximus), акула (Squalus acanthias) и меджид (Merlangius merlangus), които ще бъдат представени в SGSABS 2023. На срещата участват експерти от Румъния, Турция, Грузия и Украйна. Представената информация отразява данни от общия улов за България, биологични данни, връзки дължина-тегло, възраст и др. Представените данни ще се използват за модели и оценка на промишлените рибни и нерибни видове, на базата на които се провеждат дискусии за управление на запасите в отделните държави.

ИРР-Варна отличен с Награда "Варна" за принос в природните науки

В навечерието на 24 Май, връчиха наградите "Варна" за 2023г. Институтът по рибни ресурси - Варна, ССА, Научен колектив с ръководител доц. д-р Елица Петрова-Павлова взе награда в категория "Природни науки" за изпълнението на проект "Насърчаване на технологичните иновации в мониторинга и моделирането на околната среда за оценка на рибни и нерибни ресурси". 

Прокетът TIMMOD обедини усилията на шест партньорски организации от пет държави (България, Румъния, Гърция, Молдова и Грузия) в един мултидисциплинарен консорциум - TIMMOD мрежа за иновации. Общата цел на проекта бе да подобри качеството и достъпността на данните, сътрудничеството в обмена на данни, оценката и мониторинга на биоразнообразието и в частност на рибни и нерибни ресурси в Черно море- съобразно Рамковата директива за морска стратегия на ЕС (РДМС), Рамка за събиране на данни за рибни ресурси (DCF), Стратегия Син растеж, Черноморска конвенция за опазване на околната среда (Букурещката конвенция) и други Европейски и регионални политики и конвенции. За повече информация - http://timmod.org

f8cd16b4 6586 4bd9 960b 5a40ebbd9bbe

 

Проекти
Новини / Събития
Предстоящо
TIMMOD Насърчаване технологичните иновации в мониторинга и моделирането за оценка на рибни и нерибни ресурси 2020-2022  image6 

Честване 30 години БМК с безплатен вход към Аквариум-Варна

още >>

2-ра Трансгранична среща по проект TIMMOD,      Април 2021 

още >>

           
WHITECLAM Изследване на пясъчни (бели) миди и нови предложения за управление, Програма за морско дело и рибарство, 2019-2021  image2 2

ИРР-Варна участва в практически сесии за определяне възрастта на важни черноморски видове

още >>

 

Международна конференция WHITECLAM 2021,           Октомври 2021 г.

още >>

          
ECRAMON ECRAMON – Повишаване на капацитета за изследване и управление на морски нерибни ресурси в Черно море 2016-2017 image6

Изложба по повод Международния ден на Черно море

още >>

 

   ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Повече >>   Повече >>